ສານຝັນພໍ່ໃຫ້ເປັນທຸລະກິດ ຮູ້ຈັກ 2 ສາວນັກທຸລະກິດໜຸ່ມນ້ອຍເຈົ້າຂອງຮ້ານຊື່ດັງຈາກປາກເຊ

ໃນໂອກາດທີ່ໄດ້ເດີນທາງໄປທີ່ນະຄອນປາກເຊ ເມືອງເອກຂອງແຂວງຈຳປາສັກເມື່ອບໍ່ດົນມານີ້ ທີມງານ Muan ໄດ້ພົບກັບສອງເອື້ອຍນ້ອງເຈົ້າຂອງກິດຈະການຄອບຄົວ ບຣິກເຮົ້າສ໌ (Brick House) ເຊິ່ງເປັນທັງຮ້ານອາຫານ ແລະ ເດີ່ນເຕະບານຂະໜາດໃຫຍ່ໃນເມືອງດັ່ງກ່າວ ແລະ ທັງສອງຄົນນີ້ກໍມີແງ່ມຸມຕ່າງໆຂອງຊີວິດທີ່ໜ້າສົນໃຈເຮົາເລີຍນຳເອົາມາຝາກໃຫ້ທຸກຄົນໄດ້ຮູ້ຈັກກັນ.

ທັງສອງທ່ານແມ່ນ ທ່ານນາງ ສຸກສຳລານ ສຸລິຍະຈັກ (ເປົ້າ) ແລະ ຈິນນະດາ ສຸລິຍະຈັກ (ເປິ້ນ) ເຊິ່ງເບິ່ງນາມສະກຸນແລ້ວຫຼາຍຄົນອາດຄິດຂຶ້ນມາວ່າ ຄືສີຄຸ້ນໆ ນັ້ນກໍເພາະວ່າທັງສອງຄົນນີ້ເປັນນ້ອງສາວຂອງ ທັນວາ ສຸລິຍະຈັກ ຜູ້ເຊິ່ງປັດຈຸບັນເປັນດາລາດັງຢູ່ທີ່ປະເທດໄທ.

ແນະນຳຕົວເອງແດ່

ເປົ້າ: ຂ້າພະເຈົ້າຊື່ ນາງ ສຸກສຳລານ ສຸລິຍະຈັກ ຫຼື ເປົ້າ ເປັນຜູ້ບໍລິຫານ Brick House ໃນປັດຈຸບັນ ຈົບການສຶກສາສາຂາສະຖາປັດຕະຍະກຳ ແລະ ຕອນນີ້ກໍຮັບອອກແບບຟຣີແລນ ແລະ ຊ່ວຍວຽກບໍລິສັດຂອງນ້າບ່າວ. ທີ່ເລືອກຮຽນສາຍສະຖາປັດ ຍ້ອນຕົນເອງມັກແຕ້ມ ແລະ ມັກໃນການອອກແບບ ມັກສ້າງສິ່ງໃໝ່ໆ. ໃນຮ້ານ Brick House ນີ້ ແມ່ນຮັບຜິດຊອບບໍລິຫານພາບລວມ.

ສຸກສຳລານ ສຸລິຍະຈັກ

ເປິ້ນ: ຂ້າພະເຈົ້າຊື່ວ່າ ນາງ ຈິນນະດາ ສຸລິຍະຈັກ ຫຼື ເປິ້ນ ອາຍຸ 21 ປີ ຈົບລະດັບມັດທະຍົມມາຈາກປະເທດເບວຢຽມ. ຕອນນີ້ກຳລັງສະໝັກຮຽນສາຂາການບໍລິຫານໂຮງແຮມ. ທີ່ເລືອກຮຽນສາຂານີ້ເພາະວ່າມັກພົບປະກັບບຸກຄົນໃໝ່ໆ ເຊິ່ງເປັນສິ່ງທີ່ທ້າທາຍດີຖ້າໃນອະນາຄົດມີທຸລະກິດໂຮງແຮມເປັນຂອງຕົນເອງ. ໃນຮ້ານ Brick House ແມ່ນຮັບຜິດຊອບບັນຊີ.


ຈິນນະດາ ສຸລິຍະຈັກ

ຊີວິດໃນໄວເດັກຂອງ ເປິ້ນ ເປັນແນວໃດ?

ເປິ້ນ: ຊີວິດໃນໄວເດັກຂອງເຮົາກໍທຳມະດາ ພໍ່ແມ່ຂອງເຮົາເປັນຄອບຄົວທຸລະກິດຄ້າຂາຍທີ່ມີຖານະປານກາງ. ອ້າຍເອື້ອຍນ້ອງຂອງເຮົາເຂົ້າໂຮງຮຽນລັດ. ຫຼັງຈາກທີ່ຮຽນຈົບມັດທະຍົມຕອນຕົ້ນ ຈຶ່ງໄດ້ໄປຮຽນຕໍ່ລະດັບມັດທະຍົມປາຍຢູ່ເບວຢຽມ ເນື່ອງຈາກຕົນເອງມີສຸຂະພາບບໍ່ແຂງແຮງຕັ້ງແຕ່ນ້ອຍຈົນໃຫຍ່ ເພາະເປັນພະຍາດຫົວໃຈຈົນໄດ້ຜ່າຕັດຕອນອາຍຸ 8 ເດືອນ ແລະ ຕ້ອງກິນຢາຮັກສາມາຕະຫຼອດ. ແຕ່ລະປີໃຊ້ເງິນມະຫາສານໃນການປິ່ນປົວ ບໍ່ຕໍ່າກວ່າ 250 ລ້ານກີບຕໍ່ປີ. ໃນປັດຈຸບັນແມ່ນເຊົາຂາດແລ້ວ.

ຕອນທີ່ສ້າງ Brick House ຂຶ້ນມາໃນປີ 2014 ກໍຢາກກັບມາເຮັດວຽກຊ່ວຍພໍ່ແມ່ ແລະ ຢາກມີປະສົບການເລື່ອງການເຮັດວຽກເລີຍກັບມາລາວ. ເຊິ່ງວຽກທຳອິດທີ່ມາເຮັດໃນຮ້ານກໍຄື ຮັບໜ້າທີ່ເບິ່ງແຍງເລື່ອງບັນຊີ ເພາະຕອນຢູ່ເບວຢຽມທາງໂຮງຮຽນໃຫ້ເລືອກຮຽນສິ່ງທີ່ສົນໃຈ ເລີຍເລືອກຮຽນກ່ຽວກັບເສດຖະສາດ.

ເປົ້າ: ເທົ່າທີ່ຈື່ຄວາມໄດ້ແມ່ນພໍ່ແມ່ເຮົາເຮັດທຸລະກິດຫຼາຍຢ່າງ ເຊິ່ງເປັນການເຮັດວຽກໜັກ ເລີ່ມຈາກເຊົ່າວິດີໂອ, ຂາຍຊີດີ, ຮ້ານຖ່າຍຮູບ ເປັນຕົ້ນ. ຕອນຍັງນ້ອຍຮຽນມັດທະຍົມຢູ່ປາກເຊ ຈົນຈົບແລ້ວຈຶ່ງໄປຮຽນຕໍ່ຢູ່ທີ່ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ ເຊິ່ງກໍຄືສະຖາປັດຕະຍະກຳສາດ ຢູ່ມະຫາວິທະຍາໄລແຫ່ງຊາດ ແລະ ພາກຄໍ່າກໍຮຽນບໍລິຫານທຸລະກິດຢູ່ທີ່ RBAC.
ຈຸດເລີ່ມຕົ້ນຂອງຮ້ານ Brick House ແມ່ນເກີດຈາກຫຍັງ?

ເປົ້າ: ຮ້ານ Brick House ເກີດຈາກການທີ່ພໍ່ ແລະ ໝູ່ພໍ່ມັກລວມຕົວເຕະບານກັນ ແຕ່ບໍ່ມີສະຖານທີ່ເຕະເລີຍສ້າງເດີ່ນເຕະບານຂຶ້ນມາ ເຊິ່ງທຳອິດກໍບໍ່ໄດ້ເກັບເງິນຫຼາຍ ຄັ້ງລະແສນສອງແສນ ຫຼື ແລ້ວແຕ່ຈະໃຫ້ ເຊິ່ງພາຍຫຼັງກໍຢາກສ້າງລາຍຮັບເພີ່ມ ກໍເລີຍວາງແຜນລົງທຶນສ້າງຮ້ານອາຫານ.

ຄວາມຈິງແລ້ວຮ້ານນີ້ເກີດມາຈາກຄວາມຮັກໃນການເຕະບານ ໃນທຸກໆມື້ພໍ່ຈະມານັ່ງເລົ່າເລື່ອງເຕະບານເທິງໂຕະອາຫານ ວ່າມື້ນີ້ເກີດຫຍັງຂຶ້ນແດ່ໃນສະໜາມເຕະບານ. ພໍ່ເຮົາເຕະບານຕັ້ງແຕ່ອາຍຸ 12 ປີ.ໄລຍະທຳອິດຜົນຕອບຮັບເປັນແນວໃດ?

ເປົ້າ: ໄລຍະທຳອິດຖືວ່າໄປໄດ້ດີ ເດີນຄາດໝາຍ.

ອະນາຄົດຂອງຮ້ານໃນອີກ 2 ປີຕໍ່ໜ້າ?

ເປົ້າ: ເຮົາຢາກເປັນພື້ນທີ່ໜຶ່ງທີ່ສ້າງຄ່ານິຍົມໃຫ້ຜູ້ຄົນມີທັດສະນະຄະຕິທີ່ດີຕໍ່ກີລາ, ມັກອອກກຳລັງກາຍ ໂດຍມີແຜນຈະສ້າງເດີ່ນເທັນນິດເພີ່ມອີກພາໃນປີໜ້າ.

ໃນສ່ວນຂອງຮ້ານ Brick House ເຮົາສ້າງມາເພື່ອສະໜັບສະໜຸນເດີ່ນເຕະບານໂດຍສະເພາະ ເຊິ່ງມີຜະລິດຈະພັນທີ່ບໍ່ຫຼາຍ ເພື່ອງ່າຍໃນການບໍລິຫານ ແລະ ຕອບໂຈດກຸ່ມລູກຄ້າຫຼັກ.

ເຄັດລັບໃນການບໍລິຫານທຸລະກິດໃຫ້ເຕີບໃຫຍ່?

ເປົ້າ: ເຮົາຕ້ອງມີເປົ້າໝາຍທີ່ຊັດເຈນ ວາງແຜນ ແລະ ມີພັນທະສັນຍາໃນການລົງມືເຮັດໃຫ້ສຳເລັດໃນແຕ່ລະໜ້າວຽກ ຄຽງຄູ່ໄປກັບການໃສ່ໃຈ ແລະ ໃຫ້ຄວາມສຳຄັນກັບລູກຄ້າ ແລະ ຜູ້ທີ່ສະໜັບສະໜຸນທຸລະກິດຂອງເຮົາ.

ເປິ້ນ: ການບໍລິຫານລູກຄ້າບໍ່ໃຫ້ໄປບ່ອນອື່ນ ໂດຍໃສ່ໃຈພວກເຂົາ ແລະ ການບໍລິການລູກຄ້າແມ່ນໃສ່ໃຈເລື່ອງຄຸນນະພາບຂອງອາຫານທີ່ໃຫ້ບໍລິການ ໂດຍມອບອາຫານທີ່ດີທີ່ສຸດໃຫ້ກັບລູກຄ້າ.

ສິ່ງທີ່ຄິດວ່າເປັນຄວາມຜິດພາດແລະ ເຮັດໃຫ້ທໍ້ທີ່ສຸດໃນຊີວິດ?

ເປົ້າ: ໃນສ່ວນຂອງທຸລະກິດ ສິ່ງທີ່ຄິດວ່າຜິດພາດ ແມ່ນຍ້ອນຄິດບໍ່ຖີ່ຖ້ວນ ໂດຍບໍ່ໄດ້ຄິດໄລ່ເຖິງຈຳນວນປະຊາກອນຂອງເມືອງປາກເຊ ເປີດມາ 4 ເດີ່ນ ເຊິ່ງແຕ່ລະອັນຕ້ອງໄດ້ໃຊ້ງົບ ແລະ ແຕ່ລະພາກສ່ວນຕ້ອງສ້າງລາຍໄດ້ ເຊິ່ງເປັນຈຸດທີ່ໃຫ້ເຮົາໄດ້ຮຽນຮູ້.


ຄິດວ່າສິ່ງໃດທີ່ເຮັດໃຫ້ຕົນເອງມາຢູ່ໃນປັດຈຸບັນນີ້ ລະຫວ່າງ ໂອກາດ, ໂຊກຊະຕາ ຫຼື ຄວາມພະຍາຍາມ?

ເປິ້ນ: ແມ່ນຍ້ອນພວກເຮົາແນມເຫັນໂອກາດທີ່ກຳລັງຈະເກີດຂຶ້ນ ບວກກັບຄວາມພະຍາຍາມຜ່ານຜ່າບັນຫາ ແລະ ອຸປະສັກຕ່າງໆຈົນມາຮອດປັດຈຸບັນ ແຕ່ພວກເຮົາບໍ່ຢຸດຢັ້ງທີ່ຈະພັດທະນາ.

ເປົ້າ: ເຮົາເຊື່ອໃນໂອກາດ. ຖ້າໂອກາດມາແລ້ວ ນຳມັນມາສ້າງໃຫ້ມັນເປັນໄປໄດ້ ຖ້າເຮົາມີເປົ້າໝາຍທີ່ຊັດເຈນ. ເພາະຖ້າມັນຊັດເຈນສິ່ງໃດມັນກໍເກີດຂຶ້ນໄດ້.

ຂໍ້ຄິດ ແລະ ເຄັດລັບໃຫ້ກັບຜູ້ທີ່ຢາກເລີ່ມເຮັດທຸລະກິດ ແລະ ປະສົບຄວາມສຳເລັດຄືກັບພວກທ່ານ?

ເປົ້າ: ຈາກປະສົບການຂອງເຮົາ ຢາກໃຫ້ທຸກຄົນມີຄວາມຝັນ ມີເປົ້າໝາຍ ມີພັນທະສັນຍາກັບມັນ. ເຮົາຝັນແບບໃດ ເຮົາກໍຕ້ອງລົງມືເຮັດເພື່ອໃຫ້ຄວາມຝັນນັ້ນເປັນຈິງໄດ້. ເພາະເຮົາຄິດແບບນີ້ເຮົາຈຶ່ງຢູ່ມາໄດ້ທຸກມື້ນີ້ ເພາະມັນເປັນແຮງຂັບເຄື່ອນຂອງເຮົາ.

ເປິ້ນ: ເຖິງວ່າເປິ້ນຈະອາຍຸຍັງນ້ອຍພຽງ 21 ປີ ແລະ ຍັງອ່ອນປະສົບການຫຼາຍ ແຕ່ສິ່ງດຽວທີ່ຢາກຝາກໃຫ້ທຸກຄົນທີ່ກຳລັງຈະເລີ່ມເຮັດທຸລະກິດ ຫຼື ເຮັດຫຍັງບາງຢ່າງ ແມ່ນ ຕ້ອງໝັ້ນໃຈວ່າເຮົາຮັກ ແລະ ຫຼົງໃຫຼໃນສິ່ງນັ້ນ ແລະ ເຮົາເຮັດທຸກຢ່າງດ້ວຍໃຈ. ເທົ່ານັ້ນມັນກໍຈະເຮັດໃຫ້ເຮົາສຳເລັດໄດ້ໃນທຸກໆຢ່າງ.

ທັງໝົດນັ້ນກໍຄືບົດສຳພາດສອງສາວນັກທຸລະກິດຈາກປາກເຊທັງ ເປົ້າ ແລະ ເປິ້ນ ເຊິ່ງເຮົາກໍຄາດຫວັງວ່າ ເລື່ອງລາວຂອງພວກເຂົາຈະສ້າງແຮງບັນດານໃຈໃຫ້ແກ່ຜູ້ອ່ານ Muan ທຸກຄົນ ເພື່ອນຳເອົາໄປປັບໃຊ້ກັບການດຳເນີນຊີວິດຂອງຕົນເອງ

 

ແຫຼ່ງຂ່າວ: ມ່ວນ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *